Redevelopment of Lo Wu Correctional
Institution
Correctional Services Department, Architectural Services Department

Exemplary Services@Gov
2011
JW Player goes here

(Cantonese with English subtitles)

Joint effort in building a green correctional institution

People often associate correctional institutions with towering security fence walls and a sense of isolation. The redevelopment of the Lo Wu Correctional Institution, a design and build project completed by the Correctional Services Department (CSD) and the Architectural Services Department (ArchSD) in 2010, is proving to be an exception.

In addition to meeting the CSD's stringent operational requirements on security and high efficiency, the project has been designed and executed using a "Sustainable Approach" to provide a humane environment for both inmates and CSD staff – which is the key to success in modern-day correctional services.

Eco-friendliness and efficiency go hand-in-hand

Right at the inception stage of the project in early 2005, the CSD and the ArchSD decided to adopt a "Design and Build" procurement method, in which the design and construction works of the redevelopment are undertaken by the same Contractor. This arrangement would enable a fast-track implementation programme and facilitate integration of design and construction processes during the early stage of the project.

The CSD and the ArchSD project teams set new standards of modern-day correctional services to address the emerging needs of rehabilitation. In order to optimise the utilisation of limited resource and enhance operational efficiency, the design of the Lo Wu Correctional Institution has adopted a number of innovative ideas such as centralisation of common facilities and planning, weather-proof link bridges and service tunnels and comprehensive computerised security system.

The green roof system above the non-air-conditioned inmates' sleeping accommodation of the dormitory blocks is another innovative feature implemented at the Lo Wu Correctional Institution. The extensive greenery on the roofs of the buildings not only acts as natural insulation to reduce heat gain in the internal spaces and the heat island effect on the exterior, but also helps the whole building complex to blend in with the rural environment of Ho Sheung Heung, Sheung Shui.

To further minimise its carbon footprint, the Lo Wu Correctional Institution has maximised the use of natural lighting and natural ventilation in its architectural layout and interior design.

Partnering for success

Faced with a complex redevelopment project of such a large scale and under a tight timeframe, the CSD and the ArchSD project teams worked closely together with mutual trust and confidence, said Ms Chung Chi-lan, Senior Superintendent of the Correctional Services Department. To ensure timely completion of the project within the approved budget, the two departments jointly established a Project Steering Committee to monitor the progress of the project. During the construction stage, the CSD also set up a special office near the construction site so that the CSD's commissioning team could promptly and efficiently communicate with the ArchSD and the Contractor to resolve any problems occurring during the course of the works.

"The successful collaboration between the CSD and the ArchSD on the redevelopment of Lo Wu Correctional Institution has strengthened our confidence in adopting a partnering approach in project management and also set a strong precedent for continuous collaboration with the CSD on future projects," said Mr Edwin Wong, Senior Project Manager of the Architectural Services Department.

Effective teamwork requires working together to "become part of the solution", said Ms Chung. The two departments truly embody the spirit of successful cooperation!

Facts about the Lo Wu Correctional Institution

  • Grand Award at the 2010 Green Building Award (New Buildings, Hong Kong, Institutional /Community Projects) and the ArchSD Annual Award 2010
  • The first large-scale correctional institution project to incorporate green and sustainable design in Hong Kong
  • The first correctional institution in Hong Kong to install green roofs above non-air-conditioned sleeping accommodation for inmates
  • The first correctional institution in Hong Kong to adopt a centralised architectural planning in which the three independent security zones are linked to the central common facilities with comprehensive link bridges and underpasses to enable all-weather daily operation
  • Other green features such as a cool air plenum, naturally-ventilated wind towers, sterile corridors, a photovoltaic system, a solar hot water system and precast construction
  • The first correctional institution in Hong Kong to utilise treated effluent from sewage treatment plant for toilet flushing in the Staff Block

The two departments worked closely together to ensure successful implementation of the Lo Wu Correctional Institution redevelopment project.
The Visitor Registration Centre of the Lo Wu Correctional Institution.
The whole building complex blends in with the rural environment of Ho Sheung Heung, Sheung Shui.
The Correctional Institution has maximised the use of natural lighting and natural ventilation.